Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Armagnac-Ténazère Danis 33 Year Old 1988 Grape of the Art

Tasting Notes Posted on 20/05/2023 16:36

Bottelaar: Grape of the Art
Regio: Frankrijk
Fles: Armagnac-Ténarèze Danis 1988, Cask #34
Kleur: amber
ABV: 47.6%

Waxy!

Grape of the Art uit Stuttgart is razendsnel aan een ijzersterke reputatie aan het bouwen wat betreft het bottelen van rum, cognac en armagnac. Ik proef vandaag de Armagnac-Ténazère van het Domaine de Danis (waarvan ik eerder voor het eerst een officiële release proefde). Geproduceerd van de Folle Blanche druif, gestookt in 1988 en te slapen gelegd in een natte kelder. Na 33 jaar rijping leverde dit nog 387 flessen op vatsterkte op.

Heerlijk romige neus op overrijpe banaan, vanille, abrikozengelei, acaciahoning en bijenwas. Een florale toets wordt wat gemaskeerd door toffee (Werther’s Original). Nog iets van het sap van groene takken, echt waar. Komt erg delicaat en gedistingeerd over. Mooi!

Oh, ja, prima mondgevoel. Lekker waxy! En onmiddellijk bijzonder fruitig op abrikozen, mirabellen, banaan en sultanas. Eucalyptus zorgt enerzijds voor een frisse lift, terwijl de eik hem anderzijds wat extra gewicht geeft, als u begrijpt wat ik bedoel. Een karrenvracht aan honing en zachte vanille zorgen ervoor dat deze bijzonder zoet blijft, terwijl midpalate iets van origine chocolade verschijnt – een klein bittertje, dus. Complex, maar zonder kapsones.

De afdronk is lang, zacht kruidig, zoet en bijzonder bevredigend.

Voor 135 EUR zet je dit juweeltje in je barkast… als je hem nog kan vinden!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Armagnac-Ténazère Danis 22 Year Old 1999

Tasting Notes Posted on 20/05/2023 06:34

Bottelaar: Domaine de Danis
Regio: Frankrijk
Fles: Armagnac-Ténazère Danis 1999, Cask #11
Kleur: amber
ABV: 46.5%

Floraal

Danis is het erfgoed van een Gasconse familie die al meer dan vier eeuwen van generatie op generatie wordt doorgegeven. Vandaag werken Vincent en Victoire Piquemal, broer en zus, samen op het Domaine de Danis waar ze Côtes de Gascogne witte wijnen en Armagnacs produceren. Gelegen in het departement Gers aan de rand van het bos van Landes, heeft de wijngaard van het Domaine 38 hectare beplant met witte druivensoorten. De gekozen druivensoort getuigt van de wens van de eigenaren om zowel witte wijnen te maken – Côtes de Gascogne (Colombard, Sauvignon, Gros Manseng) – alsook opmerkelijke Armagnacs van de druivenrassen Folle Blanche en Ugni blanc. In het glas zit een Armagnac-Ténazère van een single cask, die 22 jaar rijpte en gebotteld werd op vatsterkte.

Heldere neus op abrikozen en mirabellen, zachte vanille en flink wat honing. Erg zacht en delicaat. Floraal en fris. Bijna vrouwelijk, als je dat van een armagnac al kan zeggen. Dit staat mij erg aan.

Mooie body. Lekker olieachtig. Bijzonder fruitig vanaf de eerste slok. Erg fris en geel. Mirabellen en abrikozen keren weer, net als de honing. Een gele potpourri. Iets van eucalyptus geeft hem een frisse toets, terwijl de florale noten groots worden zonder te storen.

De afdronk is middellang, zoet en bevredigend.

Een frisse, erg fruitige armagnac die nog bovendien erg betaalbaar is met zijn prijskaartje van zo’n 85 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).