Bottelaar: Domaine de Danis
Regio: Frankrijk
Fles: Armagnac-Ténazère Danis 1999, Cask #11
Kleur: amber
ABV: 46.5%

Floraal

Danis is het erfgoed van een Gasconse familie die al meer dan vier eeuwen van generatie op generatie wordt doorgegeven. Vandaag werken Vincent en Victoire Piquemal, broer en zus, samen op het Domaine de Danis waar ze Côtes de Gascogne witte wijnen en Armagnacs produceren. Gelegen in het departement Gers aan de rand van het bos van Landes, heeft de wijngaard van het Domaine 38 hectare beplant met witte druivensoorten. De gekozen druivensoort getuigt van de wens van de eigenaren om zowel witte wijnen te maken – Côtes de Gascogne (Colombard, Sauvignon, Gros Manseng) – alsook opmerkelijke Armagnacs van de druivenrassen Folle Blanche en Ugni blanc. In het glas zit een Armagnac-Ténazère van een single cask, die 22 jaar rijpte en gebotteld werd op vatsterkte.

Heldere neus op abrikozen en mirabellen, zachte vanille en flink wat honing. Erg zacht en delicaat. Floraal en fris. Bijna vrouwelijk, als je dat van een armagnac al kan zeggen. Dit staat mij erg aan.

Mooie body. Lekker olieachtig. Bijzonder fruitig vanaf de eerste slok. Erg fris en geel. Mirabellen en abrikozen keren weer, net als de honing. Een gele potpourri. Iets van eucalyptus geeft hem een frisse toets, terwijl de florale noten groots worden zonder te storen.

De afdronk is middellang, zoet en bevredigend.

Een frisse, erg fruitige armagnac die nog bovendien erg betaalbaar is met zijn prijskaartje van zo’n 85 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).