Brouwerij: Moersleutel
Regio: Nederland
Fles: May the s’mores be with you, Marshmallow Chocolate Cookie Stout, 44cl
Kleur: zwart
ABV: 11%

Dark Side Dessert

Moersleutel is een craft brewery uit Alkmaar, opgericht door vier Nederlandse broers (Pim, Tom, Rob en Max) in 2016. Ze noemen zichtzelf beer engineers en hun betrachting is bieren te maken die legendarisch kunnen worden. Naast de kleine brouwerij hebben ze ook een bedrijf – Zomerkamp Engineering – dat machines ontwerpt voor brouwerijen. De cirkel is daarmee mooi rond. Mijn eerste kennismaking is alvast met een naar mijn mening grappig bier. Een Marshmallow Chocolate Cookie Stout op 11%, met Darth Vader op het label. Als Star Wars fan hebben ze nu al een streepje voor bij mij. En het schijnt dat ze werkelijk chocoladekoekjes en marshmallows aan de brouwketel hebben toegevoegd om deze pastry stout te creëren. Hij schenkt gitzwart met een donkerbruine kraag die na een paar minuten verdwenen is en een film over de stout legt.

Zoals ik al verwachtte, ruikt deze naar chocomelk met een hoek af. Chocolade, koekjes, marshmallow… met een herbale toets. Hij heeft het allemaal en ik moet bekennen dat ik dat best kan appreciëren als dessert, maar als bier… toch even wennen.

Hij is romig op zwaar gebrande, zelfs licht aangebrande mout, origine chocolade en chocoladesaus. Wederom… da’s even wennen als bier, maar ik vind het wel grappig… en erg lekker! Ik moet me inhouden om dit niet over een bolletje vanille-ijs te gieten.

De lange, licht zoete afdronk (nee, hij is echt niet mierzoet, hoor) geeft me het voldane gevoel van een heerlijk chocoladedessert gegeten te hebben. Mijn mond plakt helemaal.

Het is een stijl die je moet leren drinken en het is zeker geen biertje voor een warme zomeravond. Maar is een perfecte vervanging van mijn gewoonlijke Irish Coffee aan het einde van de maaltijd. Deze geeft ‘vloeibaar dessert’ een nieuwe betekenis. Met dank aan mijn maatje Manny die me van dit blikje voorzag.

Geproefd door Mark Dermul op 29-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)