Distilleerderij: Secret Orkney
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Secret Orkney 16 Year Old 2006/2022 for MMM, bourbon hogshead, 50 bts
Kleur: licht goud
ABV: 52.9%

Orkney

De tweede release in de Black & White Series van MMM (Mark & Manny’s Malts) wordt opnieuw getooid met een zwart-wit foto van Dearly Beloved, gemaakt op onze trip naar Orkney in september 2022. We trachten in de mate van het mogelijke elke keer iets nieuws te bottelen, maar soms kom je een vat tegen met zo’n lekkere whisky, dat je die regel met plezier breekt. Het is al ons derde single cask van deze distilleerderij op Orkney die niet genoemd mag worden, maar we konden niet anders dan hem te bottelen. U zal het vast met ons eens zijn: dit is weer een pareltje.

De neus is heel erg aromatisch op een karrenvracht aan wit fruit en zelfs appelmoes, opgesmukt met amandelen en slagroom. Bovendien krijgen we nog ananas, hard candy en aardbeienconfituur en dat alles gewikkeld in een zacht maritiem jasje. Wat een heerlijke en heldere neus!

Hij is verrassend romig, zoet en bijzonder rijk aan wit en geel fruit met een zachte romigheid die voor een mooie, hartverwarmende gloed zorgt. De ananas spreekt boekdelen. De alcohol brandt niet in het minst, maar hij is wel erg pittig gekruid. Denk witte peper en zoethout. Dit is gewoon zalig.

De finish is maritiem en rokerig met een heerlijk zoetje en duurt een eeuwigheid.

Het is moeilijk vergelijken omdat je natuurlijk achter elk van je bottelingen staat (en de vorige twee Orkney malts waren van een sherryvat afkomstig), maar dit is volgens Manny en ik wel een erg lekkere Orkney en we zijn er van overtuigd dat jullie dat ook zullen vinden.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).