Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes 21 Year Old 1997/2019 Succulent, scintillating, substantial, Scotch Malt Whisky Society 30.106 for Spirit of Speyside Whisky Festival 2019, 681 bts
Kleur: brons
ABV: 57.2%

Chocoladesaus

De jongens en meisjes van de Scotch Malt Whisky Society hebben blijkbaar een zwak voor Glenrothes, want in 2019 lanceerde ze al het 106e vat van deze Speysider. Maar liefst 681 flessen werden uitgebracht ter ere van het Spirit of Speyside Whisky Festival. Voor zover ik weet gingen die toen allemaal de deur uit, dus good luck in finding one. Ik kreeg het sample van mijn Franse vriend, Xavier, op het whiskyfestival in Toulouse. Hij rijpte eerst 19 jaar op een oloroso sherryvat en werd dan nog twee jaar gefinisht op een 2nd fill PX butt.

De neus barst van de pruimen, vijgen en rozijntjes met een flinke portie chocoladesaus daar over heen. Een druppeltje honing, een beetje limoenzeste, bakboter en flink wat gekarameliseerde noten. Heerlijk en donkerzoet, maar in alle eerlijkheid herken ik het huis absoluut niet. De sherry domineert.

Lekker zoet op de tong – en olieachtig, zeg maar waxy – met onmiddellijk een flinke kruidige toets van zwarte peper, kruidnagel en kaneel. Donkerzoet en fruitig, maar wel erg snel droog. Gember en eucalyptus steken de kop op, maar kunnen niet wedijveren met de invloed van het hout.

In de lange afdronk zet dat drogende effect zich verder, maar hij blijft voldoende zoet op vijgen en chocoalde om het boeiend te houden. Hij sterft een licht bittere dood.

Geweldige sherrybom, als je daar liefhebber van bent, maar ik wens je veel succes om hier Glenrothes in te herkennen. Merci bien, Xavier!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).