Distilleerderij: Glen Moray
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Moray 11 Year Old 2008/2020 Thistle Spirits, Whisky à la Belge, Refill Bourbon / Cantillon Kriek Cask Finish, 1082 bts, 350ml
Kleur: amber
ABV: 54.8%

Loempiasaus

Ik had eerder al een Arran à la Belge en moet bekennen dat ik daar niet kapot van was, hoewel ik het als experiment zeker kon appreciëren. Maar ondertussen heb ik wel Cantillon’s lambik- en kriekbieren leren appreciëren (ik vind hun Nath – met rabarber – een heerlijke zomers bier), dus misschien dat mijn smaakpalet deze Glen Moray à la Belge wel kan pruimen. Na een reguliere rijping ging de malt nog even op een Cantillon kriekvat.

De neus is fruitig op perzik met wat karnemelk. Hint van kersen (doh!) en na enkele minuten ademen wordt dat zelfs een beetje zoetzure saus, zoals degene die je op je loempia doet! Atypisch, op z’n zachtst uitgedrukt. Maar… eerlijk is eerlijk: ik vind het best lekker ruiken.

Op smaak gaat het op hetzelfde elan verdere. Loempiasaus, echt waar! Grappig. Lekker pikant met sambal en zwarte peper. De fruitigheid situeert zich nu tussen gebakken appels, perziken en appelsien. Een hint van kersen, nog steeds, maar minder prominent dan op de neus. Uniek is het alleszins. Een flink bittertje steekt de kop op.

De lange, zoetzure en pikante finish zindert nog na tot ik uiteindelijk naar een glas water moet
grijpen.

Al even moeilijk als de Arran à la Belge, moet ik zeggen. Uniek? Zeker. Lekker? Nou… Het setje (bestaande uit 2 flesjes whisky van 350ml en twee flesjes bier) zijn nog verkrijgbaar voor 120 EUR. Maar wel bedankt voor het sample, Ivan!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).