Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Moray 12 Year Old 2008 Lady of the Glen

Tasting Notes Posted on 07/05/2023 16:16

Distilleerderij: Glen Moray
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Moray 12 Year Old 2008/2021 Lady of the Glen, First fill ex-Bourbon Barrel #5586, 214 bts
Kleur: goud
ABV: 57.1%

Chutney & Shampoo

Onafhankelijk bottelaar Lady of the Glen verschijnt niet al te vaak op mijn radar omdat ik hun releases in alle eerlijkheid een beetje aan de dure kant vind. Maar mijn makker Benny had een Glen Moray uit 2008 te pakken en offreerde mij een sample. Dat aanvaarde ik in dank. Aan de slag!

De neus is apart, laat ik daar mee beginnen. Wit en geel fruit, ja, maar aangevuld met iets dat bijna umami overkomt. Denk chutney van mango. Bij het ruiken van deze malt krijg ik zin om kippensatés op de BBQ te leggen… Apart, ik zei het al.

Hij is volmondig en ondanks het hoge ABV best drinkbaar zonder water. De chutney keert zeker weer, maar wordt nu aangevuld met iets very soapy wat me meteen doet bekkentrekken. Ai, ai, ai, dit is er over. Sommige mensen houden daarvan, weet ik, maar I’m not one of them. Lijkt wel of er iemand shampoo over mijn chutney gemorst heeft. Yikes!

De afdronk is ongenadig lang, moet ik zeggen.

Geen spek voor mijn bek. Zo rond de 90 EUR. Thx, Benny!

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glen Moray 11 Year Old 2008 Whisky à la Belge

Tasting Notes Posted on 07/05/2023 06:15

Distilleerderij: Glen Moray
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Moray 11 Year Old 2008/2020 Thistle Spirits, Whisky à la Belge, Refill Bourbon / Cantillon Kriek Cask Finish, 1082 bts, 350ml
Kleur: amber
ABV: 54.8%

Loempiasaus

Ik had eerder al een Arran à la Belge en moet bekennen dat ik daar niet kapot van was, hoewel ik het als experiment zeker kon appreciëren. Maar ondertussen heb ik wel Cantillon’s lambik- en kriekbieren leren appreciëren (ik vind hun Nath – met rabarber – een heerlijke zomers bier), dus misschien dat mijn smaakpalet deze Glen Moray à la Belge wel kan pruimen. Na een reguliere rijping ging de malt nog even op een Cantillon kriekvat.

De neus is fruitig op perzik met wat karnemelk. Hint van kersen (doh!) en na enkele minuten ademen wordt dat zelfs een beetje zoetzure saus, zoals degene die je op je loempia doet! Atypisch, op z’n zachtst uitgedrukt. Maar… eerlijk is eerlijk: ik vind het best lekker ruiken.

Op smaak gaat het op hetzelfde elan verdere. Loempiasaus, echt waar! Grappig. Lekker pikant met sambal en zwarte peper. De fruitigheid situeert zich nu tussen gebakken appels, perziken en appelsien. Een hint van kersen, nog steeds, maar minder prominent dan op de neus. Uniek is het alleszins. Een flink bittertje steekt de kop op.

De lange, zoetzure en pikante finish zindert nog na tot ik uiteindelijk naar een glas water moet
grijpen.

Al even moeilijk als de Arran à la Belge, moet ik zeggen. Uniek? Zeker. Lekker? Nou… Het setje (bestaande uit 2 flesjes whisky van 350ml en twee flesjes bier) zijn nog verkrijgbaar voor 120 EUR. Maar wel bedankt voor het sample, Ivan!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).