Distilleerderij: Glenallachie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenallachie 7 Year Old 2014/2021 Mobsters on Mopeds, Madeira Hogshead, 80 bts
Kleur: koper
ABV: 51.3%

Bommetje!

De Mobsters on Mopeds-reeks breidt nog verder uit! Ik had al heel wat leuke malts in mijn glas en vandaag is dat een jonge GlenAllachie die rijpte op een madeira-vat! Da’s een versterkte wijn, vergelijkbaar met porto, maar gemaakt op het Portugese eiland met dezelfde naam. De wijn is alleszins erg lang houdbaar en er zijn variëteiten die gaan van droog tot zoet. Ik ben eens benieuwd welke invloed dat gaat gehad hebben op deze jonge malt.

Op de neus vertaalt zich dat in een erg romig aroma met kersen, aardbeien en kumquats, aangevuld met noten, mokka en sultanas. Nog wat gebakken appeltjes – in roomboter, nota bene – en een hint van pomelo. Dit is erg goed!

Ook in de mond is dit een bijzonder romige malt. Lekker fruitig op een confituur van aardbeien, peren en kersen met flink wat kruidnagel in de mix. Nog wat honing en kaneel. Pittig gekruid, hoor. Jong of niet, deze is erg smaakvol en rijk. Indrukwekkend.

De afdronk is lekker lang, romig en kruidig, maar wordt dan plots flink droog als door tannine en rozebottelthee. Blijft kruidig tot de laatste snik.

Slechts 80 flesjes van dit goedje werden afgevuld. Traditiegetrouw vond fles 80/80 een plekje in de persoonlijke verzamelilng. Dankjewel Dominic & David!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).