Distilleerderij: Kavalan
Regio: Taiwan
Fles: Kavalan Selection 6 Year Old 2015/2022, Vinho Barrique, 181 bts
Kleur: brons
ABV: 55.6%

Pittige Peper

Kavalan, de distilleerderij in Taiwan, is wellicht geen onbekende meer. Ze hebben in de afgelopen jaren veel furore gemaakt, vooral met hun Solist-releases. Maar sinds vorig jaar hebben ze een nieuwe reeks gelanceerd onder de naam Kavalan Selection. Ook hier worden single casks onder gebotteld – op vatsterkte uiteraard – en er zijn er zo vier enkele en alleen voor de Europese markt gebotteld: Ex-Bourbon, Oloroso Sherry, Vinho Barrique en Port. We zetten ze graag alle vier even op een rijtje. We vervolgen ons avontuur met deze Kavalan Selection 2015 Vinho Barrique.

De neus is bijzonder aromatisch en begint met een licht zure toets als van kiwi, rode en kruisbessen, maar wordt dan snel een pak zoeter op mango, kumquat en toffee. Meloen en dadels treden bij en er zit ook iets van menthol in wat hem een frisse toets geeft. Al snel volgt chocolade, een hint van gezouten karamel, bubblegum met aardbeiensmaak en wat vermolmd hout. Heel erg rijk.

Op de tong begint het eerst zoet met gekonfijt donker fruit en flink wat pittige peper en bakkerskruiden, alvorens het wijnvat zijn stempel drukt. Dat doet het in de vorm van zacht zure toetsen van agrum, kersen, bessen en appelsienen. Doet wat denken aan Mon Chérie bonbons. Ik ben wederom blij verrast met de perfecte integratie van de alcohol en de mooie balans van deze malt.

De afdronk wordt dan weer wat zoeter met de nadruk op pruimen, meloen en appelsienschillen. Kruidige, licht bittere en zacht drogende finale.

Indrukwekkend spul, hoor.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).