Distilleerderij: Kavalan
Regio: Taiwan
Fles: Kavalan Selection 5 Year Old 2017/2022, Oloroso Sherry Cask, 217 bts
Kleur: mahonie
ABV: 54.0%

Oolong Thee

Kavalan, de distilleerderij in Taiwan, is wellicht geen onbekende meer. Ze hebben in de afgelopen jaren veel furore gemaakt, vooral met hun Solist-releases. Maar sinds vorig jaar hebben ze een nieuwe reeks gelanceerd onder de naam Kavalan Selection. Ook hier worden single casks onder gebotteld – op vatsterkte uiteraard – en er zijn er zo vier enkele en alleen voor de Europese markt gebotteld: Ex-Bourbon, Oloroso Sherry, Vinho Barrique en Port. We zetten ze graag alle vier even op een rijtje. We zetten onze ontdekking verder met deze Kavalan Selection 2017 Oloroso Sherry Cask.

Donkerzoete neus met een streepje woodsmoke dat onmiddellijk bekoort. Gedroogde dadels, gekonfijte vijgen, opgelegde rozijnen, sappige kersen en wat toetsen van gestoofde rabarber, opgeleukt met cacao en oolong thee. Melkchocolade met walnoten. Turks fruit en wat eucalyptus. Gelaagd. Complex. Hemels.

De body is prima, de alcohol perfect geïntegreerd. Geen bite, maar wel een hemels panoplie aan zoet en zuur fruit. Bessen allerhande, rozijnen, pruimen, maar ook flink wat kruidigheid in de vorm van kruidnagel, kaneel en zelfs chilipeper. Een hint van rode wijn – maar dan wel een Grand Cru. Midpalate komen appelmoes en appelsienenconfituur nog even opzetten, alvorens de tannine de malt een droog kantje geeft. Ik moet wederom aan oolong thee denken.

De finish is alweer bijzonder lang, kruidig en donkerzoet, maar met een bittertje als van… tja, te lang getrokken oolong thee en kersen op het sterfbed.

Blind zou je deze zo maar kunnen verwarren met een 30-jaar oude Glenfarclas of GlenDronach, echt waar. En hoewel zo’n 180 tot 200 EUR veel lijkt, is hij elke cent waard. Wat een kanjer!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).