Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Williamson 11 Year Old 2010/2022 The Whisky Jury, First fill Oloroso #06017, 195 bts
Kleur: brons
ABV: 52.3%

Bessie Juice

Met deze release van Williamson is The Whisky Jury niet aan zijn proefstuk toe. Hij bottelde in 2020 al twee zustervaten, maar dat waren refill barrels. Deze keer tap hij uit een heel ander vaatje (ziet u wat ik daar deed?): een first fill oloroso sherryvat. Op vatsterkte, dat spreekt. Wie mij een beetje kent, weet dat ik sherry en peat geen gemakkelijke combinatie vind, maar als het gelukt is kan het een hemelse whisky voortbrengen en dat is precies wat ik hier verwacht.

De neus is heerlijk zoet op leder, oxo, chocolade en pruimtabak met een hint van rauwe steak. Mooie, herbale toetsen en een subtiele rokerigheid. Ook nog iets medicinaals als van brandwondenzalf. Absoluut heerlijk.

Prima body en sterkte. De alcohol is mooi geïntegreerd waardoor je al je zintuigen kan richten op de rijkheid aan smaken. Initieel zoet, maar al snel vertoont hij lekkere umami trekjes als van rosbief met een zilt randje. Flink medicinaal nu, waarbij ook de turfrook plots verrassend groots wordt. Kruidnagel en cacao komen piepen, terwijl gezouten karamel en zoethout het plaatje compleet maken.

De finish is ongelooflijk lang met een zilte toets en een mooie rokerigheid die bijzonder lang blijft hangen.

Zalig Bessie Juice (een goeie verstaander…). De verwachtingen werden vlotjes overtroffen (I never doubted it for a second). Helaas nergens meer te vinden.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).