Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 27 Year Old 1996/2023 The Whisky Jury, Cask #1813, 205 bts
Kleur: goud
ABV: 46.8%

Unauctionable

Nog een Ben Nevis van The Whisky Jury? Da’s altijd goed nieuws (als je de kans krijgt hem te proeven tenminste). Dit is zijn achtste al en ik heb een donkerbruin vermoeden dat de brave man nog een paar vaatjes van deze gouden nectar heeft liggen. Vreemd genoeg was Ben Nevis zo’n 10 jaar geleden niet eens zo geliefd. Vandaag kunnen we stellen dat deze malt in heel hoog aanzien staat en dat heeft Joeri goed begrepen. Vandaag een release uit 1996 en volgens het (mooie, volledig vernieuwde) label een ‘dirty one’. Merk ook op dat de bottelaar met een kwinkslag uithaalt naar de mensen die zijn flessen kopen om ze op veiling met winst snel door te verkopen. ‘Unauctionable’ staat er op het neklabel. Gelijk heeft hij. We gaan proeven.

De neus begint wat mij betreft eerder gesloten. Wat karnemelk en zachte potaarde, echt waar. Kalk en kiezels. En dan… ja, na een minuutje of twee ontwikkelt zich iets wat ik niet anders kan omschrijven als een tropische cocktail van fruit met ananas, mango, banaan en perzik in de hoofdrol.

Ik was bang dat hij mogelijks wat zwakjes zou arriveren met zijn relatief bescheiden alcoholpercentage, maar ik kwam bedrogen uit. Stevige binnenkomer, meteen wat kruidig en mooi waxy en dan een explosie van fruit uit de tropen. Passievrucht en mango. Een ongelooflijk mooi streepje woodsmoke. Als ik niet beter wist zou ik bijna van turf durven spreken, echt waar. Hij is perfect gebalanceerd en houdt de mond heerlijk warm.

De afdronk is onweerstaanbaar lekker. Alleen daarvoor zou je kleinere slokjes nemen. Wat een smaakbom alweer!

Een tikkeltje anders dan de andere Ben Nevis die Joeri al gebotteld heeft, maar wederom een kanjer van een whisky. Alleen is The Whisky Jury tegenwoordig zo populair dat aan een fles geraken bijna onbegonnen werk is.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).