Distilleerderij: Glenlochy
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenlochy 1974/1989 Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail, 750ml
Kleur: vol goud
ABV: 40%

Papier

Glenlochy… ik heb er mijn archieven even op na gekeken en blijkt dat ik voor het laatst Glenlochy proefde in 2014! Bovendien is dit nog maar de vierde malt van deze in 1983 gesloten distilleerderij die ik proef. Da’s echt wel liquid history, niet? Je vindt van de gebouwen – vlakbij het legendarische Fort William – trouwens weinig meer terug want in 1992 werden deze verkocht aan West Coast Inns Ltd, die er een hotel en restaurant in onderbrachten. In de kiln dan nog, het enige deel dat nog overeind staat. Sinds 1986 is het gebouw historisch erfgoed. We proeven een release uit 1974 uit de oude Connoisseurs Choice reeks van Gordon & Macphail, gebotteld in 1989, dus zo’n 14 tot 15 jaar oud.

Ah, de neus straalt onmiddellijk flink wat old school karakter uit. Stoffig, doch fruitig op abrikoos en peer. Iets van wit brood met appelmoes. Vers afgereden gras en het witte vlees van kokosnoot. Wat kruisbessen, hooi en zelfs een licht zilt elementje. Mooi!

De body is wel wat aan de lichte kant, maar ja, hij zit dan ook maar op 40% (en misschien heeft hij onderweg al een percentje of twee verloren). Toch lekker fruitig op appelsien, abrikoos, peer, kruisbessen met een mooi druppeltje honing en weer dat old school karakter dat zich nu vertaalt in papier of zelfs karton (maar zonder te storen!). Midpalate lijkt hij even aan kracht te winnen, zelfs. Een licht bittertje verschijnt als van te lang getrokken fruitthee. Gember en zoethout. Toch wel heel lekker, hoor.

De afdronk is verrassend lang op peer, appelmoes en zoethout. En, ja, op het sterfbed verschijnt weer dat verrassende ziltje.

Nu maar hopen dat het niet nog eens 9 jaar duurt voor ik weer een Glenlochy tegen kom.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).