Distilleerderij: Nardine
Regio: Italië
Fles: Nardini Grappa Riserva Classic
Kleur: witte wijn
ABV: 50%

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken. Vandaag proeven we een grappa van Italië’s oudste distilleerderij, opgericht in 1779 te Bassano del Grappa (Venetië). Na de rectificatie rijpt deze grappa nog een drietal jaar op Slavoonse eik uit Kroatië. Het is alvast mijn eerste kennismaking met Nardini.

Neus: Erg herbaal en floraal op vers afgereden gras en wilde bloemen in een zonovergoten grasveld, aangevuld met het sap van groene druiven en eucalyptus. Daarnaast een ietwat vreemde, maar niet storende toets van… Parmezaanse kaas!

Smaak: Fris en monter op smaak met wederom druivensap, dextrose, kweepeer en zelfs een hint van kiwi. Zoethout zorgt voor een zachte kruidigheid. Evolueert naar een mix van citrus en rood fruit. Leuk!

Finish: Middellange afdronk op meer van hetzelfde, hoewel de herbale toetsen nu de duimen moeten leggen voor zoete kweepeer.

Ik heb niet zoveel ervaring met grappa, maar ik heb wel ervaring met ‘wat ik lekker vind’. En dit valt heel zeker in die categorie! Hier te koop.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).