Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

The Nectar Degustatiebox 20/24: Nardini Grappa Riserva Classic

Tasting Notes Posted on 12/04/2023 19:00

Distilleerderij: Nardine
Regio: Italië
Fles: Nardini Grappa Riserva Classic
Kleur: witte wijn
ABV: 50%

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken. Vandaag proeven we een grappa van Italië’s oudste distilleerderij, opgericht in 1779 te Bassano del Grappa (Venetië). Na de rectificatie rijpt deze grappa nog een drietal jaar op Slavoonse eik uit Kroatië. Het is alvast mijn eerste kennismaking met Nardini.

Neus: Erg herbaal en floraal op vers afgereden gras en wilde bloemen in een zonovergoten grasveld, aangevuld met het sap van groene druiven en eucalyptus. Daarnaast een ietwat vreemde, maar niet storende toets van… Parmezaanse kaas!

Smaak: Fris en monter op smaak met wederom druivensap, dextrose, kweepeer en zelfs een hint van kiwi. Zoethout zorgt voor een zachte kruidigheid. Evolueert naar een mix van citrus en rood fruit. Leuk!

Finish: Middellange afdronk op meer van hetzelfde, hoewel de herbale toetsen nu de duimen moeten leggen voor zoete kweepeer.

Ik heb niet zoveel ervaring met grappa, maar ik heb wel ervaring met ‘wat ik lekker vind’. En dit valt heel zeker in die categorie! Hier te koop.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



The Nectar Degustatiebox 19/24: Cognac Ferrand 10 Générations

Tasting Notes Posted on 12/04/2023 15:00

Distilleerderij: Maison Ferrand
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Ferrand 10 Générations, Grande Champagne
Kleur: goud
ABV: 46%

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken. Vandaag proeven we een cognac uit de streek Grande Champagne. Maison Ferrand is wellicht één van de meest bekende cognachuizen. En ze zijn daar al aan de tiende generatie toe, sinds 1630. Om dat te vieren werd deze cognac met engelengeduld geassembleerd.

Neus: Ah, zalig zoet en frisse neus op helder fruit: appels, abrikozen, sultanas en een toets van licht aangebrande suiker. Heerlijk!

Smaak: Lekker olieachtig, zalig zoet op hetzelfde fruit als op de neus, aangevuld met een klein pepertje en zachte tannine van het eiken vat. Proef luxueus.

Finish: Heerlijk lange afdronk op meer van hetzelfde, met een fris blaadje munt op het sterfbed.

Cognac… vaak verguisd als ouwe-mannen-drank (oh, wacht, ik bén een ouwe man), maar dit is echt superlekker. Dat de jeugd dit maar laat staan voor ons! Hier te koop.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



The Nectar Degustatiebox 18/24: Black Tot Rum

Tasting Notes Posted on 12/04/2023 12:00

Bottelaar: Black Tot
Regio: Barbados, Guyana & Jamaica
Fles: Black Tot Rum
Kleur: amber
ABV: 46.2%

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken. Vandaag proeven we een leuke rum van Black Tot. Hij werd namelijk geblend van drie categorieën: Barbados, Guyana en Jamaica. Hij werd gebotteld in… Schotland. Yup, want Black Tot is onderdeel van het bekende Elixir Distillers.

Neus: Zacht zoete neus op allerhande tropische vruchten zoals mango, cavaillon meloen en gekonfijte ananas, geserveerd op een vers gebakken laagje bladerdeeg. Hint van koude koffie en mokka. Erg vriendelijk.

Smaak: Lichte body, wel. De meloen keert weer, terwijl de koffie groots wordt, aangevuld met iets van chocoladesaus en gebakken banaan.

Finish: Pas in de relatief lange afdronk krijg ik ook een prikkeling als van zwarte peper.

Weer zo’n rum die zich zowel puur laat genieten als in een cocktail – en erg vriendelijk geprijsd. Hier te koop.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



The Nectar Degustatiebox 17/24: Hampden Estate 8 Year Old

Tasting Notes Posted on 12/04/2023 08:00

Distilleerderij: Hampden
Regio: Jamaica
Fles: Hampden Estate 8 Year Old
Kleur: amber
ABV: 46%

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken. Vandaag proeven we een rasechte Jamaicaanse rum: Hampden Estate 8 Year Old. Hij genoot 8 jaar tropische rijping.

Neus: Oh, ja, funky zoals een Jamaicaanse rum hoort te zijn – maar dan zonder echt te confronteren. Banaan versus rubber, gebakken appels versus linoleum. Een stijl die je moet liggen, maar eens je er aan verknocht bent, kan je niet meer zonder.

Smaak: Goeie body. Banaan en appels keren weer, aangevuld met vanille en koffiegruis. Iets van hars en chocolade met pralinévulling. Erg lekker (nogmaals: als je van de stijl houdt).

Finish: Lekker lange, harsachtige afdronk met een mooi pepertje op het sterfbed.

Jamaica is voor rum wat Islay is voor whisky. ‘Nuff said! Hier te koop.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).