Bottelaar: Nikka Whisky
Regio: Japan
Fles: Nikka Coffey Grain
Kleur: goud
ABV: 45%

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken. Vandaag proeven we de Nikka Coffey Grain. Wist je dat de Japanners de Coffey Still verhuisden van de Schotse Ben Nevis distilleerderij naar Japan? Jazeker. En daar wordt vandaag de dag deze graanwhisky op gestookt.

Neus: Snoeperig zoet en lentefris op de neus op citrusfruit en boomgaardfruit. Flink floraal. Granola en kokos. Blind zou ik dit een bourbon genoemd hebben.

Smaak: Ook op smaak doet het me eerder aan een bourbon – of zelfs een rum – denken dan een whisky. Banaan, gebakken appels en peren. Een beetje melkachtig, zelfs. Prikkelend op peper en zoethout met een toets van drop.

Finish: Middellange afdronk op meer van hetzelfde.

Interessant, eerder dan echt lekker. Hier te koop.

77/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).