Bottelaar: Asta Morris
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: D.R.K.N.S.S. Batch 2, Asta Morris, 601 bts
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Herfst

Vorig jaar proefde ik de eerste batch van D.R.K.N.S.S. – of kortweg Darkness – van Asta Morris. Dat was toen een sherrygerijpte Lowlander, 465 flessen sterk. Deze tweede batch, die net verschenen is, is echter een Highland malt. Uiteraard ook op een sherryvat gerijpt en de release is deze keer maar liefst 601 flessen sterk.

Het eerste wat me opvalt, is dat deze neus weer typisch Bert Bruyneel is. Laat het aan hem over om herfst in het glas te presenteren. Naast enkele bosgeuren krijg ik ook hints van rood fruit en appelbeignets, moutsuiker en frangipanegebak.

Minder donkerzoet dan de eerste batch (dat was een PX cask, ik denk dat dit een oloroso cask geweest is, eerlijk gezegd) op mango en perzik, iets van noten en gebakken appeltjes. Een snoeperige toets van Werther’s Echte verschijnt. Koffie bonbons. Met een zachte kruidigheid. Kapt gevaarlijk vlot binnen.

Middellange, mooie, zoete en zacht prikkelende afdronk.

Nou, wetende dat je deze sloeberwhisky voor minder dan 60 EUR op tafel kan zetten, kan je niet anders besluiten dan dat dit bang for your buck is en een fles die hier vaak uit de kast gehaald zal worden. Op naar batch 3! Tussen ons gezegd en gezwegen: gaat geweldig bij een pak friet met stoverij, echt waar!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).