Bottelaar: Asta Morris
Regio: Frankrijk
Fles: Bas-Armagnac Garreau 46 Year Old 1975/2022 Asta Maurice, AMF007, 280 bts
Kleur: brons
ABV: 49.2%

Überfruity

Met deze fles is Asta Maurice – het label voor Franse spirits van Zotte Bert – niet aan zijn proefstuk toe wat Armagnac betreft. Deze keer bottelde hij een 46-jarige van Garreau, gelegen in het hartje van Bas-Armagnac. Hij stond hier al eventjes in de kast op mij te wachten, maar eindelijk ga ik ‘m aan de lippen zetten (aangezien ik een sparring partner had in de Garreau 1989 die ik hiervoor proefde).

Machtige neus! Dedju toch, wat is dit goed. Je neus heeft nog maar één keer de geur van deze Bas-Armagnac opgesnoven en je weet al meteen dat je goed zit voor een uitstekend half uurtje. Gekonfijte appelsienschillen, opgelegde rozijntjes, verse vijgenconfituur. Een duister kantje onthult zich na enkele ogenblikken. Het doet me denken aan vers afgestreken lucifers en kaarsvet. Helemaal op de achtergrond en je moet er je tijd voor nemen om het te ontdekken. Maar het bewijst wel de complexiteit van dit spul.

Oh… deze komt fluweelzacht binnen. Lekker zoet – überfruity – waarbij abrikozen en appelsienen in het voetlicht treden, terwijl ananas en stekelbes in de coulissen klaar staan om te figureren. Langzaam maar zeker spreekt het hout: kruidnagel, saffraan, zoethout. Ongelooflijk hoe hij op smaak de al uitstekende neus vlotjes overtreft.

De afdronk is zoet, pittig gekruid, licht drogend en erg gedistingeerd.

Dit is grootse klasse. Zo pakweg 200 EUR en links en rechts nog te vinden. Aanrader!

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).