Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Wonders of Wood Second Edition, OB 2022, Virgin Portuguese Oak
Kleur: vol goud
ABV: 50%

Pikant

De eerste editie van de Teeling Pot Still in de Wonders of Wood reeks werd gerijpt op Chinkapin Oak en kon mij bekoren, maar ik moet bekennen dat ik erg uitkijk naar deze tweede editie die rijpte op Virgin Portuguese Oak.

Zoet en flink kruidig, wat wijst op de ongemoute gerst in de mix, typisch voor een pot still whiskey. Meergranenbrood, laurierblaadjes, rozemarijn en nieuwe zadeltassen. Dan volgen sultanas, een hint van abrikozen en kruisbessen.

Lekker olieachtig. Het fruit van de neus keert weer, maar heeft het knap lastig tegen de felle kruidigheid die zich vertaalt naar rozemarijn, flink wat peper, cacao en tuinkruiden. De toets van leder die ik op de neus had, keert niet weer, maar wordt vervangen door een romige toets als van melkchocolade… of chocolademelk. Pruimtabak. Vijgen en rode appels verschijnen midpalate. Stevige whiskey, hoor!

In de middellange afdronk keren de sultanas weer, maar hij blijft kruidig tot het bittere einde en laat de mond relatief droog achter.

Lekker, maar een tikkeltje te pikant naar mijn goesting. En uiteraard werd ook dit sample mij bezorgd door Mr Teeling Belgium. Merci, Benny.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-02-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).