Distilleerderij: Boann Distillery
Regio: Ierland
Fles: The Whistler 9 Year Old Chateau Mouton Rothschild Wine Cask Finish for Drankdozijn, b. 2021, Cask #1201, 294 bts
Kleur: goud
ABV: 59.5%

Rothschild

The Whistler is een merk van Ierse whiskey dat door de Boann Distillery wordt vermarkt (terwijl we rustig wachten op hun eigen gestookte spul). Deze 9 Year Old maakt deel uit van een triptiek die eind 2021 gebotteld werd voor de 10e verjaardag van online drankenhandel Drankdozijn. De derde en laatste van de drie die ik proef is deze die gefinisht werd op rode wijnvaten van Chateau Mouton Rothschild.

Eerder droge neus op hooi, honing en vers gebakken wit brood. Wat moutsuikers, vanille en iets van hazelnoten. Leder. Na de uitstekende Moscatel en Marsala releases moet ik bekennen dat deze op de neus eerder teleurstelt.

Op de smaak is het minstens even droog met flink wat houtkrullen en -kruiden en amper fruit. Een florale toets als van vers afgereden gras en een potpourri van gele en paarse bloemen met slechts een hint van kiwi. Verre van slecht, versta me niet verkeerd. Maar ik had hier eerlijk gezegd veel meer van verwacht.

De afdronk is niet bepaald lang, zacht kruidig en zacht drogend en een prima afsluiting van de smaak.

Never judge a book by its cover. Ronkende naam op het label, maar wat mij betreft de minste van de drie. Desalniettemin nog steeds een erg goeie whiskey, natuurlijk. Dankjewel, Benny.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).