Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Red Spot 15 Year Old, single pot still, OB 2021, Bourbon casks, Sherry butts & Marsala Wine casks
Kleur: goud
ABV: 46%

Gepocheerde kersen & gestoofde rabarber

Green Spot, Yellow Spot en zelfs Blue Spot is u waarschijnlijk wel bekend. Welnu: ziehier de Red Spot, een 15-jarige single pot still die rijpte op een mix van bourbonvaten, sherry butts en – tromgeroffel – Marsala wijnvaten. Ik beken: hier keek ik erg naar uit.

Zalig fruitige neus op allerhande rood fruit met overrijpe aardbeien in de hoofdrol, onmiddellijk gevolgd door granaatappel, ahornsiroop en zachte karamel. Of is dat honing? Moutsuikers en wat kaneel maken het zoete plaatje compleet. Zijdezacht en sensueel.

Ook op smaak is het zijdezacht en zelfs een tikkeltje romig. Wederom rood fruit en wat kaneel, maar nu ook iets fris als van gepocheerde kersen en gestoofde rabarber. Lekker olieachtig. De karamel keert weer, maar wordt snel overstemt door vanille. Een mooie kruidigheid die de single pot still zo typeert. Heerlijk.

Granaatappel keert weer in de middellange, kruidige afdronk.

Fantastische whiskey, die volgens mij toch schatplichtig is aan de Marsala vaten. Thx, Benny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).