Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Redbreast 12 Year Old, OB 2021, Bourbon & Oloroso Sherry casks
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Fruitig, maar droog

Ah, de eerste keer dat ik de Redbreast 12 proefde was in 2009. Het is dan ook de hoogste tijd om die nog eens aan de lippen te zetten, me dunkt. En ik heb een dubbele portie, want kreeg zowel van Benny als van Pat – twee goeie whisk(e)yvrienden een sample. Dit betreft (2x) een botteling uit 2021.

Toegankelijke neus op ontbijtgranen en kokosnoot, gevolgd door flink wat mango en (in mindere mate) appels en appelsienschillen. Relatief droog, in alle eerlijkheid. Minder sappig dan ik mij kan herinneren. Nog wat kamillethee en zachte toetsen van eikenhout.

Het begint relatief romig op smaak, maar ook daar wordt het snel eerder droog. De typische kruidigheid die ik bij single pot still verwacht, blijft hier een beetje uit. Dat valt niet tegen, want deze is op smaak toch mooi fruitig met wat tropische en Europese toetsen. Denk appels, peren, maar ook mango en ananas. Een druppeltje honing tracht de tannine van het vat wat tegengas te geven, maar heeft daar toch de grootste moeite mee.

De afdronk is middellang, begint fruitig maar evolueert dan snel naar drogende toetsen van de eik.

Gewoon goed, maar niet zo uitzonderlijk. Ik had er eerlijk gezegd meer van verwacht. Thx, Benny & Pat!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).