Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Redbreast 12 Year Old

Tasting Notes Posted on 25/03/2023 16:46

Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Redbreast 12 Year Old, OB 2021, Bourbon & Oloroso Sherry casks
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Fruitig, maar droog

Ah, de eerste keer dat ik de Redbreast 12 proefde was in 2009. Het is dan ook de hoogste tijd om die nog eens aan de lippen te zetten, me dunkt. En ik heb een dubbele portie, want kreeg zowel van Benny als van Pat – twee goeie whisk(e)yvrienden een sample. Dit betreft (2x) een botteling uit 2021.

Toegankelijke neus op ontbijtgranen en kokosnoot, gevolgd door flink wat mango en (in mindere mate) appels en appelsienschillen. Relatief droog, in alle eerlijkheid. Minder sappig dan ik mij kan herinneren. Nog wat kamillethee en zachte toetsen van eikenhout.

Het begint relatief romig op smaak, maar ook daar wordt het snel eerder droog. De typische kruidigheid die ik bij single pot still verwacht, blijft hier een beetje uit. Dat valt niet tegen, want deze is op smaak toch mooi fruitig met wat tropische en Europese toetsen. Denk appels, peren, maar ook mango en ananas. Een druppeltje honing tracht de tannine van het vat wat tegengas te geven, maar heeft daar toch de grootste moeite mee.

De afdronk is middellang, begint fruitig maar evolueert dan snel naar drogende toetsen van de eik.

Gewoon goed, maar niet zo uitzonderlijk. Ik had er eerlijk gezegd meer van verwacht. Thx, Benny & Pat!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Kinahan’s Small Batch Irish Whiskey Batch 08

Tasting Notes Posted on 25/03/2023 06:45

Bottelaar: Kinahan’s
Regio: Ierland
Fles: Kinahan’s Small Batch Irish Whiskey, Batch 08, b. 2020
Kleur: stro
ABV: 46%

Erg Snel Erg Fout

Kinahan’s whiskey werd reeds in 1779 opgericht door Daniel Kinahan, maar het merk ging lang geleden reeds teloor. Met de boom waarin de Ierse whiskeymarkt zich vandaag bevindt, hoeft het niet te verbazen dan het merk nieuw leven werd ingeblazen. Sinds 2016 hebben ze product op de markt. Ik proef hun Ierse blend – batch 8 overigens – van dit mij totaal onbekend merk.

Op de neus komt het mij over als eerder jong en, als ik heel eerlijk mag zijn, saai. Een beetje wit fruit, een beetje eik, een beetje vanille en een beetje ontbijtgranen. Wat moutsuikers en flink wat toetsen van graanwhiskey. Niet bepaald inspirerend, moet ik zeggen.

Ai. Op smaak is het duidelijk een jong beestje en krijg ik naast wat appels enkel een karrenvracht aan viooltjes. Naast een flinke granigheid (is dat een woord?) is dit vooral geparfumeerd. Zeg maar shampoo. Hola, dit gaat erg snel erg fout. Bah!

De afdronk is genadeloos zepig. Snel een glas water pakken.

Kinahan’s verdwijnt sneller van mijn radar dan dat het erop verschenen is. Not my cuppa. Dankjewel, alweer, Benny! Leuk studieobject, maar ook niet meer dan dat.

77/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).