Bottelaar: Kinahan’s
Regio: Ierland
Fles: Kinahan’s Small Batch Irish Whiskey, Batch 08, b. 2020
Kleur: stro
ABV: 46%

Erg Snel Erg Fout

Kinahan’s whiskey werd reeds in 1779 opgericht door Daniel Kinahan, maar het merk ging lang geleden reeds teloor. Met de boom waarin de Ierse whiskeymarkt zich vandaag bevindt, hoeft het niet te verbazen dan het merk nieuw leven werd ingeblazen. Sinds 2016 hebben ze product op de markt. Ik proef hun Ierse blend – batch 8 overigens – van dit mij totaal onbekend merk.

Op de neus komt het mij over als eerder jong en, als ik heel eerlijk mag zijn, saai. Een beetje wit fruit, een beetje eik, een beetje vanille en een beetje ontbijtgranen. Wat moutsuikers en flink wat toetsen van graanwhiskey. Niet bepaald inspirerend, moet ik zeggen.

Ai. Op smaak is het duidelijk een jong beestje en krijg ik naast wat appels enkel een karrenvracht aan viooltjes. Naast een flinke granigheid (is dat een woord?) is dit vooral geparfumeerd. Zeg maar shampoo. Hola, dit gaat erg snel erg fout. Bah!

De afdronk is genadeloos zepig. Snel een glas water pakken.

Kinahan’s verdwijnt sneller van mijn radar dan dat het erop verschenen is. Not my cuppa. Dankjewel, alweer, Benny! Leuk studieobject, maar ook niet meer dan dat.

77/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).