Bottelaar: Eiling Lim
Regio: Ierland
Fles: Irish Single Malt 22 Year Old 1991/2014, Eiling Lim 6th Release, 116 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 48.6%

Bushpeat

Eiling Lim is de eerste onafhankelijke bottelaar uit Maleisië, maar voor sommigen misschien eerder bekend als mevrouw Luc Timmermans (die we toch wel een kleine beetje als een levende legende mogen beschouwen in de Belgische whiskywereld). Ik grijp terug naar de 6e botteling uit het opstartjaar 2014, toen Eiling een niet nader genoemde Ierse single malt uit 1991 op de markt bracht. Er wordt gefluisterd dat dit een Bushmills is die rijpte op een vat waar eerder een geturfde whisky op rijpte. Laten we dat maar eens aan de lippen zetten.

Awel… het is misschien omdat het mij werd ingefluisterd, maar ik meen inderdaad Bushmills te herkennen met die typische zachte maar tropische fruitigheid. Perzik en mango en flink wat passievrucht strelen mijn neusvleugels, terwijl de turf – die erg delicaat is, hoor – voor een mooi rokerig dekentje zorgen. Doet een beetje denken aan een stoffige doch vochtige kelder vol fruitmanden.

Op smaak is het fruit zo mogelijks nog helderder én tropischer (mango, passievrucht en nu ook wat ananas), maar de turf wordt ook luider. Maar beiden gaan perfect hand-in-hand. Midpalate verschijnt een zuurtje als van het sap van een pompelmoes én een bittertje als van het witte vlees van diezelfde pompelmoes. Een zacht medicinale toets verschijnt, wat me doet vermoeden dat het vat waarop deze Ierse whiskey rijpte wel eens van Islay afkomstig zou kunnen zijn.

In de lange finish blijven het tropische fruit en de turf in een prachtige tango verwikkeld, terwijl een pepertje voor extra warmte zorgt. Op het sterfbed wordt de malt bevredigend droog.

Heerlijke ‘Bushpeat’, hoor. Ik vraag me af of mevrouw Lim ondertussen nog actief is, want haar laatste release dateert alweer van 2019. Wederom bedankt, Benny!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).