Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Irish Single Malt 22 Year Old 1991 Eiling Lim

Tasting Notes Posted on 24/03/2023 16:44

Bottelaar: Eiling Lim
Regio: Ierland
Fles: Irish Single Malt 22 Year Old 1991/2014, Eiling Lim 6th Release, 116 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 48.6%

Bushpeat

Eiling Lim is de eerste onafhankelijke bottelaar uit Maleisië, maar voor sommigen misschien eerder bekend als mevrouw Luc Timmermans (die we toch wel een kleine beetje als een levende legende mogen beschouwen in de Belgische whiskywereld). Ik grijp terug naar de 6e botteling uit het opstartjaar 2014, toen Eiling een niet nader genoemde Ierse single malt uit 1991 op de markt bracht. Er wordt gefluisterd dat dit een Bushmills is die rijpte op een vat waar eerder een geturfde whisky op rijpte. Laten we dat maar eens aan de lippen zetten.

Awel… het is misschien omdat het mij werd ingefluisterd, maar ik meen inderdaad Bushmills te herkennen met die typische zachte maar tropische fruitigheid. Perzik en mango en flink wat passievrucht strelen mijn neusvleugels, terwijl de turf – die erg delicaat is, hoor – voor een mooi rokerig dekentje zorgen. Doet een beetje denken aan een stoffige doch vochtige kelder vol fruitmanden.

Op smaak is het fruit zo mogelijks nog helderder én tropischer (mango, passievrucht en nu ook wat ananas), maar de turf wordt ook luider. Maar beiden gaan perfect hand-in-hand. Midpalate verschijnt een zuurtje als van het sap van een pompelmoes én een bittertje als van het witte vlees van diezelfde pompelmoes. Een zacht medicinale toets verschijnt, wat me doet vermoeden dat het vat waarop deze Ierse whiskey rijpte wel eens van Islay afkomstig zou kunnen zijn.

In de lange finish blijven het tropische fruit en de turf in een prachtige tango verwikkeld, terwijl een pepertje voor extra warmte zorgt. Op het sterfbed wordt de malt bevredigend droog.

Heerlijke ‘Bushpeat’, hoor. Ik vraag me af of mevrouw Lim ondertussen nog actief is, want haar laatste release dateert alweer van 2019. Wederom bedankt, Benny!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Jameson Crested Original Gravity Barleywine

Tasting Notes Posted on 24/03/2023 06:43

Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Jameson Crested & Eight Degrees Brewing Limited Edition, OB 2022, Original Gravity Barleywine Irish Oak Barrels
Kleur: amber
ABV: 45%

Loempiasaus

Dit is niet de eerste keer dat de Ierse producent Jameson in zee gaat met Eight Degrees Brewing. Ze brachten eerder al de Black Ball en Devil’s Ladder uit, maar deze is wel bijzonder, want de whiskey werd deze keer gefinisht in Original Gravity Barleywine barrels. Ik heb absoluut geen idee wat ik me daarbij moet voorstellen. Laten we dus maar gauw aan het proeven gaan.

Aromatische en zoete neus, met een zuurtje. Denk abrikozen, banaan en ananas, maar ook grapefruit en bloedappelsien, aangevuld met honing en vanille. Iets van rijstwafels op de achtergrond. En een druppel loempiasaus. Valt goed mee, zonder uitzonderlijk te zijn.

Olieachtig op de tong. Wederom zoetzuur en een tikkeltje donker, als u begrijpt wat ik bedoel. Rozijnen, pruimen tegenover appelsienen en stekelbessen. Fruitig, dat zeker, maar met kruidig randje als van… jawel: loempiasaus. Midpalate verschijnt een snoeperige toets als van Haribo beertjes. Verre van slecht, maar ik ben er ook niet helemaal door overtuigd.

De afdronk is middellang en snoeperig zoet met een kleine prikkel van het hout.

Deze zal het in bars wellicht bijzonder goed doen, zeker als je er de barleywine van Eight Degrees kan naast zetten. Een beetje een allemansvriend.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).