Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Jameson Crested & Eight Degrees Brewing Limited Edition, OB 2022, Original Gravity Barleywine Irish Oak Barrels
Kleur: amber
ABV: 45%

Loempiasaus

Dit is niet de eerste keer dat de Ierse producent Jameson in zee gaat met Eight Degrees Brewing. Ze brachten eerder al de Black Ball en Devil’s Ladder uit, maar deze is wel bijzonder, want de whiskey werd deze keer gefinisht in Original Gravity Barleywine barrels. Ik heb absoluut geen idee wat ik me daarbij moet voorstellen. Laten we dus maar gauw aan het proeven gaan.

Aromatische en zoete neus, met een zuurtje. Denk abrikozen, banaan en ananas, maar ook grapefruit en bloedappelsien, aangevuld met honing en vanille. Iets van rijstwafels op de achtergrond. En een druppel loempiasaus. Valt goed mee, zonder uitzonderlijk te zijn.

Olieachtig op de tong. Wederom zoetzuur en een tikkeltje donker, als u begrijpt wat ik bedoel. Rozijnen, pruimen tegenover appelsienen en stekelbessen. Fruitig, dat zeker, maar met kruidig randje als van… jawel: loempiasaus. Midpalate verschijnt een snoeperige toets als van Haribo beertjes. Verre van slecht, maar ik ben er ook niet helemaal door overtuigd.

De afdronk is middellang en snoeperig zoet met een kleine prikkel van het hout.

Deze zal het in bars wellicht bijzonder goed doen, zeker als je er de barleywine van Eight Degrees kan naast zetten. Een beetje een allemansvriend.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).