Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Pot Still 2015/2022 Handbottled at the Distillery, Red Wine Barrel #35333
Kleur: goud
ABV: 60.9%

Teeling Glühwein

Handbottled at the Distillery, dat doet mijn hart altijd wel een beetje sneller slaan. Dat zijn vaak kleine (of zelfs grote) pareltjes waar je natuurlijk enkel maar kan aan geraken door een bezoek te brengen aan de distilleerderij. Of je moet het geluk hebben iemand te kennen die dat deed. Dat geluk heb ik (dankjewel, Benny). Een Teeling Pot Still gerijpt op een voormalig rode wijnvat. Dat klinkt eerlijk gezegd wel erg interessant (en misschien zelfs een tikkeltje gewaagd). Bovendien zit deze flink hoog in alcohol! Proeven maar…

Wat een za-lige neus! Snoeperig zoet op rood fruit, gummi colaflesjes en Werther’s Echte, perfect gebalanceerd met het herbale van de Pot Still (u weet wel: tuinkruiden bij de vleet). Een zachte toets van eik die een mooie ondersteuning biedt aan enkele subtielere aroma’s. Ik ben al onmiddellijk fan! Een druppeltje water toevoegen, zet vooral de herbale kant in de kijker. Dan krijg ik bouillon en Maggimix kruiden. Voor mij hoeft dat niet.

Ook op smaak komen die colaflesjes meteen terug, aangevuld met een flinke prikkel van zowel de alcohol als de kruidigheid van het vat. Kruidnagel, nootmuskaat, zwarte peper, zoethout… geweldig warmend. Maar het overstemt de zoete toetsen gelukkig niet. Midpalate doet het wat aan glühwein denken. En da’s géén straf. Oh, zei ik al dat deze whiskey op quasi 61% zit? Wel, je zou het niet zeggen. Deze gaat gevaarlijk vlot binnen. Zo vlot, dat ik er liever geen water aan toevoeg, maar alles voor de wetenschap. Verdund verliest hij wat kracht (doh!), maar ook wat zoetheid. Hij wordt dan kruidiger en zelfs een beetje droger. Voor mij hoeft dat niet.

De afdronk is middellang, zoet tot zoetzuur en kruidig. Kruidnagel fluistert op het sterfbed, terwijl de tannine van het rode wijnvat nu langzaam maar zeker toch mijn mond droog maken. Verdund is de afdronk langer, maar tevens kruidiger en droger met zelfs een licht bitter puntje op het sterfbed. Voor mij hoeft dat niet.

Uitstekende glühwein… ik bedoel Teeling. Thx, Benny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).