Distilleerderij: Tullibardine
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tullibardine 5 Year Old 2015/2020 Brachadair, Cask #9900483, 132 bts
Kleur: licht goud
ABV: 65.7%

Jong & Heet

Deze Tullibardine is ocharme 5 jaar oud en zit bovendien op een vatsterkte van bijna 66%. WTF!? Jong en heet, dus. Lijkt wel de titel van een tweederangs erotische stationsroman. Belgisch bottelaar Brachadair maakte met deze release naar mijn mening toch wel een gewaagde keuze. Ter info: hij rijpte op een ex-Koval cask! Koval is die craft distillery in hartje Chicago, IL, US of A, opgericht in 2008. Benieuwd wat dat gaat geven.

De neus begint aangenaam fruitig en zelfs een tikkeltje snoeperig op wit fruit en ananas. Flinke toets van menthol, die hem een frisse lift geeft.

Ik dacht dat ik een glas water bij de hand zou moeten houden, maar neen… Deze brandt absoluut niet. Hij is wel lekker krachtig, natuurlijk. Prima verderzetting van de neus met appels, peren en ananas, aangevuld met wederom flink wat menthol en nu ook iets van tamme kastanjes waardoor hij licht bitter wordt. De tannine spreekt. Maar oaky wordt hij zeker niet.

De afdronk is middellang en een tikkeltje gepeperd, alsook zacht drogend.

Ik krijg het er helemaal warm van. Leuke, zeg maar boeiende Tulli, wat mij betreft. Nog verkrijgbaar voor net geen 70 EUR.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).