Distilleerderij: Invergordon
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Invergordon 33 Year Old 1989/2022 Brachadair, bourbon barrel #37035, 193 bts
Kleur: licht goud
ABV: 55.6%

Witte Chocolade

In september 2022 bezocht ik – samen met Dearly Beloved en mijn maatje Manny – deze graandistilleerderij. Nou ja, we mochten niet verder dan de ingang om wat foto’s te maken, maar toch. Dat maakt het proeven van deze Invergordon toch net iets interessanter. Belgisch bottelaar Brachadair is met deze Invergordon niet aan het proefstuk toe, want ze bottelden eerder al een 44-jarige uit 1972. En samen met Manny bottelde ik zelf ook al een 29-jarige uit 1988. Dus ja, reden genoeg om deze ook eens aan de lippen te zetten, me dunkt.

Mooie toetsen van groene banaan, witte chocolade, gekookte rijst en vanille. Een hint van popcorn en honing, maar de typische toetsen van houtlijm blijven achterwege, wat ik eerlijk gezegd een voordeel vind.

De body is prima. Kokosnoot en vanille komen eerst, gevolgd door een romige toets van witte chocolade met een zacht pepertje. Kaneel en zwarte peper komen om de hoek piepen, terwijl een hint van tropisch fruit (jonge ananas en mango) aan de horizon verschijnen. Mooi!

Hoewel de afdronk wat aan de korte kant is, biedt deze toch nog een mooie toets van kokosvlees en peper alvorens een zoete en licht drogende dood te sterven.

Als grain de tijd krijgt om te rijpen en op een goed vat zit, dan levert dat vaak – zoals hier – een heerlijke whisky op. Proef deze maar eens met een stukje witte chocolade. U zal begrijpen wat ik bedoel.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).