Distilleerderij: Glentauchers
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glentauchers 11 Year Old Cadenhead Warehouse
Kleur: licht goud
ABV: 56.8%

Alive & Kicking

In november 2022 nam ik deel aan de Cadenhead Warehouse tasting op Spirits in the Sky, het beste whiskyfestival van de Benelux. Cameron, de ambassadeur van Cadenhead, bracht cask samples mee van vaten die dus nog niet gebotteld zijn (misschien ondertussen wel, dat zou zo maar kunnen) en misschien zelfs niet eens gebotteld zullen worden. Hoe dan ook, er zat een 11-jarige Glentauchers tussen die mij heel erg kon bekoren. Het enige wat we weten is dat hij in 2010 of 2011 gedistilleerd werd.

Snoeperige neus op groene ananas, moutsuikers, wit fruit en iets van menthol. Verstoken van kruiden. Wat aardse toetsen steken de kop op, wat enigszins onverwacht is. Leisteen en zand. Druivensuiker en iets van droge eik na enkele ogenblikken. Hint van leder. Apart.

Olieachtig op de tong en onmiddellijk lekker zoet met een flinke prikkel van de alcohol. Het stoort niet. Hij danst op de smaakpapillen met bruistablet, wit fruit, banaan en ananas. Alive & Kicking van de Simple Minds verschijnt plots in mijn geestesoor. Wat? Yup.

De afdronk is lang, pittig en kruidig.

Zou nu al kunnen gebotteld worden (mocht dat nog niet gebeurd zijn), maar kan net zo goed nog een paar jaar doorbrengen op vat. Deze heeft potentieel!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-01-2023
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).