Distilleerderij: Glentauchers
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glentauchers 14 Year Old 2003/2018 Dun Bheagan, Sherry Cask #900235, 428 bts
Kleur: brons
ABV: 48%

 Oog

Het overgrote deel van Glentauchers gaat, samen met Miltonduff en Glenburgie, in de bekende blend Ballantine’s. Officiële bottelingen zijn op één hand te tellen, maar de onafhankelijke bottelaars kunnen relatief makkelijk de hand leggen op single casks. In 2018 lanceerde Ian Macleod Distillers deze 14-jarige van een sherryvat in hun bekende Dun Bheagan reeks. Mooi kleurtje! Het oog wil ook wat.

Donkerzoet en licht bitterzuur op de neus met toetsen van eik, gekonfijte citrusvruchten en gedroogd fruit. Iets metalig, alsof ik hem uit blik schenk. Tikkeltje old school. Zoete loempiasaus en tabaksbladeren. Dit staat mij heel erg aan.

De body is eerder licht, maar niet waterachtig. Snoeperig op karamel, kandijsuiker en citrusfruit. Hard candy. Zoetzuur, wederom. Pompelmoes sap versus gesmolten boter. Niet bepaald complex, maar desalniettemin lekker en bevredigend. Midpalate verschijnen de obligate donkerzoete toetsen als rozijntjes en een verse vijg.

De finish is niet echt lang, maar ook niet kort. Lekker zoet en zachtjes drogend.

Ik kan me voorstellen dat deze flink wat smaak zou kunnen geven aan Ballantine’s, maar ben toch blij dat hij als single cask werd gebotteld, want dit is best lekker. Dankjewel voor het sample, Dieter!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-01-2023
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).