Distilleerderij: Raffaud
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Raffaud Lot 66 Borderies, Malternative Belgium 2022, Borderies, #20 ‘La maison rouge’, 112 bts
Kleur: brons
ABV: 50.7%

Borderies

Pieter Knapen van Malternative Belgium in Hasselt is met deze botteling al aan zijn 20e cognac toe. Deze keer zocht hij een vat uit in de rustieke gemeente Saint-Sulpice-de-Cognac in de Borderies (tevens de kleinste cognacregio met slechts 4.000ha aan wijngaarden). Michel en Annie Raffaud – beiden gepensioneerd – wonen in een huis met gele en rode gevels (vandaar de naam en het label, dus), omgeven door hun eigen wijngaarden. Normaal verkopen zij hun eau-de-vie aan de grote cognachuizen, maar Pieter wendde al zijn charme aan om te mogen snuisteren in hun Chais, die amper 15 vaten telde. En ja, zoals het Pieter betaamt, slaagde hij er in een excellente cognac uit 1966 te pakken te krijgen. Het kleine vat van 150 liter had na meer dan 55 jaar nog slechts 78 liter – oftewel 112 flessen – te bieden.

Donkerzoete neus op gekonfijte appelsien, karamel en walnotenlikeur. Een mooie herbale toets op de achtergrond, waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Mysterieus. Na enkele minuten verschijnt er iets wat me aan – niet lachen! – cola doet denken. Hoe langer hij ademt, hoe snoeperiger hij wordt. Goed, zeg!

Goeie body en stevige aankomst. Kruidiger dan de neus deed vermoeden, waardoor hij meteen danst op de tong. Tintelend van kruidnagel, zwarte peper en zelfs wat chili en paprika. Lekker warm. En dan volgt het fruit in een explosie van snoeperige en donkere toetsen. Abrikozen, appelsienen en meer, maar allemaal gedrenkt in acaciahoning met een toefje karamel er boven op.

De afdronk is kort tot middellang, licht drogend en erg bevredigend.

Vloeibaar dessertje. Dit is er eentje voor de snoepers onder ons (Ikke, ikke!). Aanrader.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).