Distilleerderij: The Islay Rum Company
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Islay Rum Geal Inaugural Release, b. 2022, 2.500 bts
Kleur: clear
ABV: 45%

Funky & Zoet

Euh… Islay… rum? Yup, echt wel. De rum werd geproduceerd door middel van traditionele Caraïbische distilleertechnieken op dit Schotse eiland dat we natuurlijk vooral kennen van hun heerlijke geturfde whisky. Maar in dit geval gaat het dus om een rum die gemaakt werd van een gefermenteerde mash waarbij zowel dunder als wilde gist werd gebruikt (168 uur!) en dan afgestookt in een zogenaamde Double-Retord Pot Still bij de Hastie’s Old Lemonade Factory in Port Ellen. Deze inaugural release – op 45% – werd gelanceerd in een oplage van 2500 individueel genummerde flessen. De rum is ongerijpt. Wist je trouwens dat ‘Geal’ (spreek uit: ‘gé-al’) Keltisch is voor ‘puur’? Dit terzijde. Nog een plezant weetje: de Islay Rum Company is een dochterbedrijf van whiskybottelaar The Vintage Malt Company, ondermeer bekend van hun whisky’s onder het The Cooper’s Choice label, alsook The Ileach en Finlaggan.

Funky en zoet, dat is mijn eerste indruk. Hard candy versus linoleum. Meringue versus een leeglopende fietsband. Houdt zowaar het midden tussen een rhum agricole en een Jamaicaan, maar dan lichter, zoeter, zachter en speelser. Ik vind het best leuk ruiken.

Goeie body, maar de alcohol laat zich verre van onbetuigd. Opnieuw verrassend zoet op meringue, harde aardbeisnoepjes en suikerspin, terwijl de funky toetsen (iets van rubber, nu) en een zachte rokerigheid hem wat diepgang geven. Ik vraag me wel af waar die rokerigheid vandaan komt. Hij blijft wel speels, maar om één of andere bizarre reden moet ik aan plastic babyspeelgoed denken.

De afdronk is middellang, ietwat pikant en zoet.

Apart, da’s het minste wat je hiervan kan zeggen. Benieuwd of ze ook wat van hun pure single rum (wat wil dat nu weer zeggen?) op vat aan de kant gelegd hebben. Vaten op Islay bij de vleet, toch?

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).