Distilleerderij: Mauxion
Regio: Frankrijk
Fles: Mauxion Sélection 1900 Bon Bois
Kleur: amber
ABV: 48.2%

Machtige Smaakervaring

Hier moet ik toch even voor gaan zitten. Een cognac uit 1900! Hoe vaak kom je dat tegen? Bovendien is het mijn eerste kennismaking met een cognac van zowel dit huis als uit de regio Bons Bois. De regio van de mindere goden, wordt wel eens gezegd. Dat wil ik nog wel eens zien… euh… proeven! Het huis is al sinds 1743 met cognac bezig en wordt momenteel door de 13e generatie gerund (met ondersteuning van Prunier, liet ik me vertellen). Deze Mauxion 1900 werd na zo’n 70 jaar rijping overgeheveld naar een dame jeanne, waarop hij meer dan 50 jaar tot rust kon komen, zeg maar.

De neus begint verdacht gesloten, maar het is een sluipschutter. Neem er je tijd voor en je neusvleugels zullen verwend worden met vanille, vluchtige toetsen van geel fruit en kruisbessen, witte aalbessen en een hint van diesel (echt waar!). Cake! Licht en toch erg uitgesproken. Sexy, zelfs, als je dat van een cognac al kan zeggen.

Ook op de tong is dit een geraffineerde, elegante cognac. Appelsien komt eerst, onmiddellijk gevolgd door kruidnagel en een hint van saffraan. Langzaam maar zeker verschijnen nu toetsen van quasi tropisch fruit. Denk abrikozen en roze pompelmoes. Een hint van spearmint, echt waar! Onverwacht naar meer dan een eeuw (!) rijping, moet ik zeggen.

Toegegeven, de afdronk is aan de korte kant, maar de cognac blijft wel dansen op de tong, zo levendig dat ik het amper kan geloven.

Oud? Zeker. Vermoeid? Absoluut niet! Machtige smaakervaring. Laten we eerlijk zijn: 970 EUR is niet goedkoop voor een fles cognac. Maar als we even de leeftijd indachtig zijn, dan is dit een prikje. Mocht dit een single malt geweest zijn, dan kocht je voor deze prijs ocharme een centilitertje.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).