Distilleerderij: Maison Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier Lot 51 Grande Champagne, b. 2021, 570 bts
Kleur: brons
ABV: 58%

Onbetamelijk

Nog een Prunier op vatsterkte en deze keer uit de Grande Champagne. Het beste van het beste, zo wordt beweerd. Deze keer een Lot 51, gebotteld in november 2021, wat hem zo’n 70 jaar oud maakt! Ik heb hem nog niet geschonken of ik begin al te watertanden.

Tropisch fruit in een verfblik! Dat klinkt gek, maar da’s het beeld dat in mijn geestesoog verschijnt van zodra ik deze aan de neus heb gezet. Denk abrikozen, ananas, perzik en roze pompelmoes met wat funky toetsen die me eerder aan diesel en verf doen denken… zeg maar Jamaican rum!

De sterkte van deze cognac is nagenoeg perfect! Onmiddellijk een explosie van zwarte peper, kruidnagel en flink wat drogende tannine (zonder hem oaky te maken) die de cognac gewicht en body geeft, terwijl het fruit zich maar langzaam laat ontdekken. Denk pruimen, pompelmoes, bloedappelsienen en gekonfijte ananas. Laten we de funky toetsen niet vergeten: stopverf, leder en zelfs iets umami met een mespuntje zilt. Dit is uit-ste-kend!

Ha! This one does not go down without a fight! In de lekker lange en zacht drogende finish, geeft hij nog flink wat vuurwerk in de vorm van pepers en kruidnagel, een hint van kaneel en donkerzoet fruit.

Mega! Ik zie ook net dat dit mijn 20e ontmoeting met Prunier is. En hij is onbetamelijk lekker. Wat leuk! Reken op 580 EUR voor een fles… wat eigenlijk een koopje is voor dit spul. Dankjewel, Ivo, voor het gulle sample van deze goddelijke nectar!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).