Distilleerderij: Dufftown
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Singleton of Dufftown 21 Year Old, OB 2019
Kleur: koper
ABV: 43%

Noten op het Sterfbed

The Singleton op zich is geen whisky, maar een merk. Want er worden maar liefst drie (vroeger vier) malts van verschillende distilleerderijen gebruikt om deze reeks samen te stellen. De drie samen zorgen ervoor dat The Singleton in de top vijf staat van Diageo’s bestverkopende whisky’s. Voor de Europese markt is dat overigens de whisky van Dufftown Distillery.

Deze is minstens even fruitig als zijn iets jongere broertje, maar vertoont een zurige frisheid als van kruisbessen en pompelmoes. Amper kruidigheid. Wat vanille en zoethout. Mooie balans. Toegankelijk.

De body is relatief licht. Op smaak krijg ik diezelfde frisse en fruitige toetsen – aangevuld met gebakken appeltjes en perzik uit blik – maar nu verschijnt er toch een grote toets van hout, zowel in de vorm van kruiden als kaneel en zwarte peper, als in de vorm van licht drogende tannine. Gaat relatief snel de droge toer op. Maar de balans blijft behouden.

Dat zet zich mooi door in de middellang afdronk, die bevredigend is. Ik krijg nog wat noten op het sterfbed.

Erg lekker en een pak complexer dan de jongere versie, maar hier tel je wel al meteen 180 tot 200 EUR voor neer. Dan doe ik liever 2 flessen van de 18 Year Old.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).