Distilleerderij: Ardmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ardmore 12 Year Old 2007/2019 SMWS 66.165 ‘Mesmerizing and Entertaining’, Refill Ex-Bourbon Hogshead, 230 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 60.0%

Koffiegruis

De SMWS – oftewel Scotch Malt Whisky Society – lust wel pap van Ardmore. In 2019 bottelden ze immers reeds hun 165e vat van deze distilleerderij. Op vatsterkte, uiteraard. De Highland malt ripte op een refill ex-bourbon hogshead, wat het proefpanel deed besluiten deze whisky ‘Mesmerising and entertaining’ te noemen. Je moet er maar op komen. De malt is bijzonder bleek. Laten we gauw aan het proeven gaan.

Hola, op de neus is dit onmiddellijk erg vuil. Denk vaaswater versus aardappelpuree, echt waar. Visolie versus modder. Dit doet me onmiddellijk aan jonge Ledaig denken (wat geen probleem is). Korst van kaas, zeewier, gerookte vis. Ik beken dat ik een beetje zit te wachten op wit fruit, maar het komt niet. Na een minuut of vijf in het glas ruik ik enkel nog koffiegruis.

De body is mooi olieachtig, de malt nu toch wat zoeter. Appels en vanille, vooral. Maar die worden onmiddellijk weer verstomt en overstemt door turfrook, aardse tonen en zoete turf. Entertaining is het zeker, van mesmerizing ben ik helemaal niet overtuigd. De alcohol is wel perfect geïntegreerd, want hier moet absoluut geen water bij.

De afdronk is erg lang, warm, kruidig, rokerig en – uiteindelijk dan toch – zoet.

Leuke Ardmore, zeker weten. Bedankt voor het sample, Gunther!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).