Distilleerderij: Ardmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ardmore 10 Year Old 2012/2022 Double-V, Refill Laphroaig Cask #803805, 237 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 57.7%

Schoensmeer

Eind vorig jaar lanceerde Belgisch bottelaar Double-V (omdat beide sterkhouders’ familienamen met een V beginnen) een vuile en daarom geweldige Bunnahabhain Staoisha en deze 10-jarige Ardmore. We proeven de Ardmore. Leuk detail: hij rijpte op een vat waar voorheen Laphroaig op rijpte, de stevig geturfde Ileach. Dat gaat ongetwijfeld flink wat invloed gehad hebben op deze Ardmore.

Op de neus is het een  mix van vuile toetsen als van roet, turf en schoensmeer versus frisse en fruitige toetsen als van appels en peren met een hint van groene banaan, ananas en vanille. De rokerigheid is perfect gedoseerd.

Volmonding en perfect qua drinksterkte, echt. Hier hoeft geen water bij. Zoeter dan de neus aankondigde met vanille en moutsuikers en wat wit fruit, aangevulde met flink rokerige toetsen die wellicht voor een stuk te danken zijn aan het vat. Wat er ook van zij, dit is absoluut heerlijk.

De afdronk is lang, rokerig, zoet en het beste onderdeel van deze (erg goeie!) malt.

Een flesje kost je zo’n 85 EUR. Aanrader! Bedankt voor het sample, Manu.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).