Distilleerderij: Balmenach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Balmenach 10 Year Old 2010/2021 The Whisky Mercenary & ‘t Parlement 10th Anniversary Joint Bottling #1, Refill Sherry Butt, 212 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 49.9%

Braaf, maar foutloos

The Whisky Mercenary – Belgisch bottelaar – en ‘t Parlement – fantastisch whiskycafé in Halle – vierden in 2022 allebei hun 10-jarige bestaan en besloten daarom gezamenlijk een whisky uit te brengen. Excuus: twee whisky’s! Een Balmenach en een Ardmore. In mijn glas zit de eerste, dus van de joint bottling #1, zijnde een jonge Balmenach die bijzonder bleek overkomt. Bleker dan de gemiddelde witte wijn, wat me een tikkeltje verbaast aangezien het om een (weliswaar refill) sherryvat gaat.

Snoeperig zoete neus op ontbijtgranen met brokjes gedroogde ananas en banaan, zoete mout en Granny cakejes. Kruisbessen en vanille. Relatief braaf, maar wel foutloos.

Zachte aanzet op wit fruit en wederom ananas en banaan, aangevuld met pompelmoes en pomelo en met een krachtig kruidig randje als van witte peper en nootmuskaat. Body is prima, hoor. En ondanks de relatief bescheiden sterkte is deze in de mond zeker krachtig genoeg om te plezieren. Biedt meer dan de neus aankondigde, alvast.

De afdronk mocht wat mij betreft net wat langer zijn, maar is best genietbaar en zacht gekruid.

Leuke Speysider voor een leuke kroeg.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).