Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolburn 2015 for Whiskyclub Maltclan, OB 2022, First-Fill Bourbon Barrel 2015#822, 222 bts
Kleur: licht goud
ABV: 57.9%

Maltclan

Na de uitgestelde editie omwille van corona, organiseerde The Maltclan op zondag 15 januari nog eens haar befaamde en bijzonder gezellige festival. En daar hoorde natuurlijk een festivalbotteling bij en deze keer vonden ze een mooi first first bourbon barrel bij de jongens en meisjes van Wolfburn, de distilleerderij uit Thurso. Elke bezoeker kreeg overigens de mogelijkheid om dit single cask te proeven, wat ik wel erg netjes vond.

De neus begint eerder gesloten en heeft wat geduld nodig. Maar het loont. Wit boomgaardfruit en verse botercroissants komen mij tegemoet, alsook een beetje vanille, bloemsuiker en zoethout. Op de achtergrond zit nog een toets van zoetzure pomelo, die alsmaar luider wordt. Flink herbaal, wel.

Prima body en onmiddellijk lekker zoet, bijna snoeperig op kokosvlees, bananencrème en wit fruit. De alcohol laat zich wel voelen, waardoor hij ook wat pikant overkomt. Maar water is overbodig. Een hint van witte wijn verschijnt, alsook iets wat me aan perzik en kruisbes doet denken. Er zit zelfs een subtiel zilt randje aan, dat extra in de verf wordt gezet dankzij een mooie turfrookontwikkeling.

De afdronk is flink gepeperd en rokerig en offreert nog een bittertje op het sterfbed als van kastanjes. Doet verlangen naar een tweede slok en dat is volgens mij altijd een erg goed teken.

De botteling werd te koop aangeboden voor 85 EUR en op het ogenblik van schrijven waren er nog enkele van de 222 flessen beschikbaar.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).