Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolburn 7 Year Old Cask Strength, Father’s Day Edition, OB 2022, 1840 bts
Kleur: licht goud
ABV: 58.2%

Drie-traps-raket

Dit is de derde release in de Father’s Day reeks. Het betreft een Wolfburn op vatsterkte (zo staat het ook geblokletterd op het label), een vatting van zowel bourbon- als sherryvaten, waarvan 1.840 flessen werden uitgebracht in 2022. Ik scoorde een sample op SITS, het beste whisky festival in de Benelux.

Eerder maritieme neus op zeebries en natte rotsen, met een zoetje als van moutsuikers, appels en overrijpe peer en een (erg lichte) hint van karamel en pompelmoes. De turf is licht zoetzuur en doet jammer genoeg heel even aan putgeurtje denken.

Lekker vol en rijk op de tong, maar wel onmiddellijk erg heet. Zowel van het alcoholpercentage als van de houtkruiden. Denk nootmuskaat, witte peper en zoethout. Doet me wat aan de rook van een vreugdevuur denken. De tweede slok is al veel beter. Zowel het witte fruit als enkele exotischere soorten als perzik en zelfs mango verschijnen, aangevuld met orangettes (dat maakt voor mij veel goed) en zelfs wat sticky toffee pudding (dat maakt voor mij heel veel goed). De derde slok maakt hem zelfs donkerzoet, echt waar. Bruine suiker, gebakken banaan en amandelschaafsel. En dat alles in een heerlijk rokerig jasje.

De afdronk is erg lang waarbij het fruit mooi integreert met de donkerzoete suiker en zachte turfrook.

Dit was een ware drie-traps-raket met een neus die moeite had om te overtuigen, terwijl de smaak erg snel in de goeie richting evolueerde en met een erg bevredigende finish.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).