Distilleerderij: Worthy Park
Regio: Jamaica
Fles: WP 2007 Pure Pot Still Rum, The Whisky Jury, 271 bts
Kleur: koper
ABV: 59.1%

Jamaican Speyside

The Whisky Jury heeft naast heel wat lekkers uit Schotland ook al flink wat rum op het palmares. Deze 49e release is een WP 2007, afkomstig van het Jamaicaanse Worthy Park en exclusief voor België en Nederland gebotteld. Opgelet: Jamaica rum is niet voor iedereen. Het heeft mij zonder overdrijven enkele jaren geduurd alvorens ik deze funky stijl echt kon appreciëren. Maar eens je de smaak te pakken hebt is er geen weg terug. Dus de verwachtingen voor deze WP zijn hooggespannen.

Zalige neus die het midden houdt tussen een goeie Speyside single malt (echt waar!) en een erg funky rum van Jamaica. Banaan, vijgencompote, perzik, abrikozen en vanillevla, gevolgd door humus, rubber en paardenbloemen. Tijgerbalsem en boterbloempjes. Complex!

Erg mondvullend. Olieachtig. Pikant! Ja, nu komen de toetsen van de rum zeer mooi tot uiting. Kruidig op witte peper en kaneel, kruidnagel en kamfer, gevolgd door fruit bij de vleet: banaan, perzik, abrikoos, mango. Iets van munt en iets van woodsmoke. Lekker prikkelend, hoor. Wordt langzaam maar zeker zoeter en romiger.

In de afdronk wordt hij dan weer wat droog. Hij gaat de herbale, grassige kant op, terwijl het fruit wat donkerzoet begint te worden. En dat feestje duurt een eeuwigheid.

Een rum voor whiskydrinkers, als u het mij vraagt. Wederom een uitstekende vatselectie van Joeri, zoals we ondertussen wel gewend zijn. Een fles kost zo’n 115 EUR. Met dank aan The Bonding Dram voor het (dubbele) sample.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).