Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Armagnac-Ténarèze: Hontambère 36 Year Old 1985 Grape of the Art

Tasting Notes Posted on do, januari 19, 2023 16:33

Bottelaar: Grape of the Art
Regio: Frankrijk
Fles: Armagnac-Ténarèze Hontambère 36 Year Old 1985 Grape of the Art, 350 bts
Kleur: brons
ABV: 56.6%

Uitstekend

Het Duitse Grape of the Art uit Stuttgart lanceert in februari 2023 hun nieuwste Armagnac. Deze keer komt hij uit een natte kelder waar hij maar liefst 36 jaar lag te rijpen, sinds 1985, bij Domaine Pouchégu uit de Ténarèze-streek. Pouchégu is al sinds 1862 operationeel! Ik vind het best spannend, want het is nog maar mijn derde armagnac uit de Ténarèze (de vorige twee kwamen allebei van Séailles en waren ook door Grape of the Art gebotteld).

De neus van deze armagnac is gewoon uitstekend. Kersensap, vanille, houtlijm, melasse, mokatine. Doet me heel even aan een erg oude bourbon denken. Verrassend.

De body is verrassend licht, maar de smaak is er niet minder om. Integendeel. Subtiel en hemels op meer van hetzelfde. Het hout spreekt, maar roept niet. Vooral donkerzoete, fruitige toetsen strelen mijn smaakpapillen, ondersteund door een stevige kruidigheid. Licht drogend van de tannine. De balans is waarlijk uitstekend.

De afdronk is lang, droog, zoet, kruidig en bijzonder lang. In één woord: uitstekend.

En met dat ene woord kan je deze armagnac gewoon omschrijven. Wat een prachtige drank! De fles zal 175 EUR gaan kosten en komt online op 2 februari. Ervaring leert dat er op 3 februari geen van de 350 flessen meer beschikbaar zullen zijn. U bent gewaarschuwd!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Rum: WP 2007 The Whisky Jury

Tasting Notes Posted on do, januari 19, 2023 06:33

Distilleerderij: Worthy Park
Regio: Jamaica
Fles: WP 2007 Pure Pot Still Rum, The Whisky Jury, 271 bts
Kleur: koper
ABV: 59.1%

Jamaican Speyside

The Whisky Jury heeft naast heel wat lekkers uit Schotland ook al flink wat rum op het palmares. Deze 49e release is een WP 2007, afkomstig van het Jamaicaanse Worthy Park en exclusief voor België en Nederland gebotteld. Opgelet: Jamaica rum is niet voor iedereen. Het heeft mij zonder overdrijven enkele jaren geduurd alvorens ik deze funky stijl echt kon appreciëren. Maar eens je de smaak te pakken hebt is er geen weg terug. Dus de verwachtingen voor deze WP zijn hooggespannen.

Zalige neus die het midden houdt tussen een goeie Speyside single malt (echt waar!) en een erg funky rum van Jamaica. Banaan, vijgencompote, perzik, abrikozen en vanillevla, gevolgd door humus, rubber en paardenbloemen. Tijgerbalsem en boterbloempjes. Complex!

Erg mondvullend. Olieachtig. Pikant! Ja, nu komen de toetsen van de rum zeer mooi tot uiting. Kruidig op witte peper en kaneel, kruidnagel en kamfer, gevolgd door fruit bij de vleet: banaan, perzik, abrikoos, mango. Iets van munt en iets van woodsmoke. Lekker prikkelend, hoor. Wordt langzaam maar zeker zoeter en romiger.

In de afdronk wordt hij dan weer wat droog. Hij gaat de herbale, grassige kant op, terwijl het fruit wat donkerzoet begint te worden. En dat feestje duurt een eeuwigheid.

Een rum voor whiskydrinkers, als u het mij vraagt. Wederom een uitstekende vatselectie van Joeri, zoals we ondertussen wel gewend zijn. Een fles kost zo’n 115 EUR. Met dank aan The Bonding Dram voor het (dubbele) sample.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).