Bottelaar: Grape of the Art
Regio: Frankrijk
Fles: Armagnac-Ténarèze Hontambère 36 Year Old 1985 Grape of the Art, 350 bts
Kleur: brons
ABV: 56.6%

Uitstekend

Het Duitse Grape of the Art uit Stuttgart lanceert in februari 2023 hun nieuwste Armagnac. Deze keer komt hij uit een natte kelder waar hij maar liefst 36 jaar lag te rijpen, sinds 1985, bij Domaine Pouchégu uit de Ténarèze-streek. Pouchégu is al sinds 1862 operationeel! Ik vind het best spannend, want het is nog maar mijn derde armagnac uit de Ténarèze (de vorige twee kwamen allebei van Séailles en waren ook door Grape of the Art gebotteld).

De neus van deze armagnac is gewoon uitstekend. Kersensap, vanille, houtlijm, melasse, mokatine. Doet me heel even aan een erg oude bourbon denken. Verrassend.

De body is verrassend licht, maar de smaak is er niet minder om. Integendeel. Subtiel en hemels op meer van hetzelfde. Het hout spreekt, maar roept niet. Vooral donkerzoete, fruitige toetsen strelen mijn smaakpapillen, ondersteund door een stevige kruidigheid. Licht drogend van de tannine. De balans is waarlijk uitstekend.

De afdronk is lang, droog, zoet, kruidig en bijzonder lang. In één woord: uitstekend.

En met dat ene woord kan je deze armagnac gewoon omschrijven. Wat een prachtige drank! De fles zal 175 EUR gaan kosten en komt online op 2 februari. Ervaring leert dat er op 3 februari geen van de 350 flessen meer beschikbaar zullen zijn. U bent gewaarschuwd!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).