Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 11 Year Old 2010/2021 Klubb23, Fallen Angels, 101 bts
Kleur: koper
ABV: 52.6%

JA695

Belgisch bottelaar Klubb23 lanceerde deze jonge Caol Ila in de nieuwe reeks Fallen Angels, ten voordele van Plane Hunters Recovery Team vzw, een organisatie die zich bezig houdt met het opgraven en preserveren van WOII gevechtsvliegtuigen die in België en Nederland zijn neergestort. Deze eerste release werd gebotteld met de Avro Lancaster BIII JA695 bommenjager van de Royal Air Force op het label. Deze bommenwerper vloog in de nacht van 11 op 12 april 1944 over Vlaanderen met de missie om het spoorwegknooppunt in Aken te bombarderen, zodat het Duitse leger gedwarsboomd zou worden in de bevoorrading van haar troepen. Dit alles paste in het plan van de Geallieerden ter voorbereiding van de landing in Normandië op 6 juni 1944. JA695 was één van negen bommenwerpers die die nacht werden neergehaald. Van de zeven bemanningsleden overleefde er slechts één. Tot daar de geschiedenisles. Nu gaan we proeven!

De neus is bijzonder herbaal en zelf een tikkeltje dirty met toetsen van pruimtabak, tuinkruiden, nootmuskaat en rosbief. Iets van fermenterende druiven, alvorens wat maritieme toetsen hun intrede doen. Denk zeewier en brak water. Nog wat rottend hout en natte bosgrond. Op z’n zachts gezegd atypisch.

Op smaak komt Caol Ila wel mooi door met zijn typische maritieme elementen, terwijl de turfrook voor een zoetzure rookontwikkeling zorgt. Maar het blijft ook op smaak een zodanig zoete boel dat dit niet anders dan een sherryvat kan geweest zijn. Rood fruit, glühwein, karamel, anijs en turf. Dat is het zo een beetje… en dat is erg complex!

De afdronk is dat zeker ook en bovendien nog bijzonder lang op de koop toe. Wat mij betreft een Finish met hoofdletter F en het beste deel van deze Ileach.

Knappe, zelfs ietwat gedurfde release van Klubb23.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).