Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 6 Year Old 2016/2022 Claxton’s Exclusives for High Spirits, bourbon hogshead #304245
Kleur: witte wijn
ABV: 59.0%

Onverbiddelijk maritiem

High Spirits Dranken is een Nederlandse importeur, die onder andere de releases van relatieve nieuwkomer Claxton’s uit Schotland importeert. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er een release speciaal voor hun Nederlandse importeur werd gebotteld. Het werd een bijzonder jonge Caol Ila uit 2016 die op een bourbonvat rijpte. Hij werd uitgebracht in de zogenaamde ‘Exclusives’-reeks. Hij is bijzonder bleek, wat doet vermoeden dat het refill hogshead weinig invloed gehad heeft op de malt. Ik verwacht me bijgevolg alweer – hoera! – aan een relatief ‘naakte’ Caol Ila.

Jawel, deze is zo naakt als maar kan zijn. De spirit schittert met zijn toetsen van natte rotsen, kelp en stokvis. Maar ook deze heeft een flink zoetje als van vanille. Qua fruit moet ik denken aan appels en peren, maar het is zoeken. Deze jonge Coal Ila moet het vooral van de maritieme toetsen hebben. En ook rubberen laarzen en aardappelschillen. Zo clean en scherp dat je je er mee kan scheren! Maar het mag gezegd: de alcohol – toch een flinke 59% – brandt op de neus alvast niet!

De body is lekker olieachtig en de malt is onmiddellijk en onverbiddelijk maritiem, zeg maar zilt! Er lijkt wel een scheut brak zeewater in mijn glas gegoten dat opgeleukt wordt met wit fruit, gezouten karamel en witte peper. Dit is erg clean en een schoolvoorbeeld van hoe goed jonge Caol Ila wel kan zijn. Flinke rookontwikkeling ook.

De afdronk duurt heerlijk lang en blijft zowel zoet als gepeperd tot op het laatste moment. Verrassende toets van zeezout en vanille op het sterfbed. Het is een echte strijd tussen zoet en zout op het einde.

Als een whisky een beeldhouwwerk kon zijn, dan was dit ‘m.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).