Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 13 Year Old 2008/2021, Hielander Whisky Festival, bourbon cask
Kleur: witte wijn
ABV: 57.4%

Hielander

Wullie McMorland, de sympathieke Nederschot die al sinds 1989 het bekende whiskyrestaurant The Hielander in Alkmaar uitbaat én in 2016 tot Keeper of the Quaich werd benoemd, organiseert ook jaarlijks het zogenaamde Hielander Whisky Festival en dat gaat steevast gepaard met een festivalbotteling. Wullie zorgt er wel altijd voor dat deze botteling niet alleen goed en betaalbaar is, maar dat ze er ook nog eens fantastisch uitziet. Voor 2022 betrof het een 13-jarige Caol Ila uit 2008 die in een prachtige, gegraveerde decanter werd gepresenteerd in een gift box met twee bijpassende Glencairn glazen. Ik prijs me gelukkig dat ik daarvan een fles te pakken kreeg en deelde die onlangs met vrienden in een online masterclass. Voor mij was het één van de hoogtepunten van de avond.

Dit is een relatief naakte Caol Ila, als u begrijpt wat ik bedoel. Assen, kelp, dieselwalm van een vissersboot, stokvis en iets medicinaals wat me wat aan wondpleisters en brandwondenzalf doet denken. Eens daar voorbij ontdek je ook nog wat citrusfruit en een hint van peer en flink wat munt. Ik vind dit geweldig.

Lekker olieachtig en onmiddellijk peaty en medicinaal. Ja, de pleisters keren weer en worden omringd door een flinke rookwolk, terwijl de citrus en een toets van vanille alle moeite van de wereld hebben om zich te laten zien. Lekker zilt en zoet tegelijkertijd. En absoluut heerlijk in zijn genre, geloof me.

De lange afdronk gaat op dat elan verder. Lang, hartverwarmend, rokerig, zilt en zoet tegelijkertijd. Gerookte vis met een druppeltje limoensap op het sterfbed. Zalig!

Erg knappe selectie van Wullie. Wellicht staat deze in zijn restaurant nog wel ergens op het schap. Reden genoeg om nog eens naar Alkmaar af te zakken.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).