Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 9 Year Old 2012/2021 Thompson Brothers, Exclusive to the Netherlands, Dechar/Rechar Hogshead, 257 bts
Kleur: goud
ABV: 53.3%

Natte Zeehond

Phil en Simon Thompson hebben zich op slechts een paar jaar tijd ontpopt tot bottelaars van excellente single casks (naast hun eigen distilleerescapades met Dornoch Distillery, natuurlijk). Dit is er zo eentje. Het werd exclusief voor onze noorderburen gebotteld. Het betreft een jonge Caol Ila uit 2012 afkomstig van een dechar/rechar-vat, wat eigenlijk zoveel betekent als een verjongd vat wat zou moeten zorgen voor een extra zoetje, aangezien de spirit weer in contact kan komen met verkoold hout en dus al die lekkere vanillins kan oppikken.

Erg volle neus, als u begrijpt wat ik bedoel. Zelfs een tikkeltje romig. Flink wat vanille (told you so) en zoet fruit in de vorm van appels en zelfs wat banaan. Een verloren gelopen appelsien en een sneetje vers wit brood. Langzaam maar zeker begint de turf de overhand te nemen met een mooie rookontwikkeling en een zoetzure toets. Stalgeuren na enkele ogenblikken. Erg aromatisch.

Ook op de tong ben ik aangenaam verrast door de viscositeit. Lekker volmondig, maar de alcohol laat zich bij de eerste slok wel flink voelen. Banaan, appelsien, vanille… ze keren allemaal weer. De rokerigheid is nu wat onder controle en lijkt meer weg te hebben van woodsmoke dan van peatsmoke, moet ik zeggen. Works for me. Zoethout en peper doen hun intrede.

De afdronk is geweldig lang, maar ook licht drogend op allerhande citrusfruit, banaan en – u raadt het al – vanille. Assen op het sterfbed. Geweldige finish.

Mr Consistent Strikes Again. Geweldige Caol Ila, zelfs op die jonge leeftijd. Grappig detail: toen ik hem op een tasting presenteerde zei iemand ‘natte zeehond op de neus’. Dat moet wel de kracht van suggestie geweest zijn van het label, toch?

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).