Brouwerij: De Hoevebrouwers
Regio: België
Fles: Ryggia Dark Imperial Stout, Tequila Cask
Kleur: zwart
ABV: 10.5%

Tequila

Ryggia is een Belgische malt van de Brugse Whisky Company, met de jonge snaak Thibaut de Meyer als Master Distiller aan het roer. Ik was al erg onder de indruk van zijn eerste whisky’s. En in samenwerking met De Hoevebrouwers uit Zottegem maakt hij ook een Dark Imperial Stout, die rijpte op een bijzonder vat. Ik proefde begin dit jaar zijn stout op een voormalig bourbonvat, maar vandaag proef ik er eentje dat rijpte op een… Tequila vat! Ik weet niet zo goed wat ik hiervan moet verwachten. Hij schenkt gitzwart, net als zijn broertjes. De beige kraag gaat wederom snel liggen.

Oh… dit is apart. De typische zoete toetsen tekenen zeker present, maar dit gaat toch wel gepaard met wat aparte aroma’s van gekookte groenten als spruitjes en savooi, verse champignons en ltijm. Modder! Na enkele ogenblikken komen chocolade en chicorei piepen. Dit is erg apart, maar het werkt wel!

Op smaak is hij een tikkeltje funky, als u begrijpt wat ik bedoel. Naast de obligate kandijsiroop en chocolade, krijg ik ook op de smaak wat gebakken champignons en zelfs iets van rode wijn. Wine gums en café frappé. Maar opnieuw: het werkt.

De afdronk is middellang en mierzoet met een hoek af.

Dit is duidelijk de vreemde eend in de bijt in deze reeks van Ryggia Dark Imperial Stout bieren, maar daarom niet minder interessant. Ik heb hier erg van genoten.

Geproefd door Mark Dermul op 01-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)